Okosóra kiárusítás
Gyors szállítás: a rendeléseket 1-2 munkanapon belül feladjuk, így gyorsan megkapod a vásárolt terméket!

Miért kevésbé élesek a 360 fokos képek/videók?

Teljesen újszerű élményt nyújtanak a 360 fokos felvételek a hagyományos fotókhoz és videókhoz képest, de ehhez kell némi kompromisszumot kötnünk.

A 360 fokos “VR” kameráknál ugyanúgy megadják a maximális felbontást, mint a normál kameráknál, de ezeket egy kicsit máshogy kell értelmezni. Ha például összehasonlítunk egy 8 megapixeles hagyományos fotót egy ugyanilyen felbontású 360 fokos képpel, akkor minden bizonnyal azt tapasztaljuk, hogy az előbbi sokkal szebb, élesebb. Ez azért van, mert a 360 fokos tartalmaknál egyszerre csak a teljes kép egy részét látjuk, nagyjából 10-20%-át, azaz nem is lehet ugyanazt a minőséget elvárni. Ezt úgy kell elképzelni, mintha belenagyítanánk egy fotóba.

Egy 360 fokos kép “kiterítve”:

Magicsee-P3-foto-01

Amit ebből egyszerre látsz:

Magicsee-P3-foto-02

És egy kis extra érdekesség, ilyet is lehet belőle csinálni:

Magicsee-P3-foto-03

Vagy ilyet:

Magicsee-P3-foto-04

Hasonlóképpen működik ez a videóknál is, egy 360 fokos Full HD videó sosem lesz olyan éles, mint egy normál videó ugyanilyen felbontásnál.

A 360 fokos felvételek további fontos jellemzője, hogy a megjelenítés kicsit az emberi látáshoz hasonlít. A görbület miatt a kép közepe lesz az élesebb, a széleken pedig elnyúlnak a pixelek, azaz itt kevésbé lesz éles a kép. Ez nem minőségi hiba, csak a technológia velejárója. Ahogy mozgatjuk a képet, úgy kerül más-más részlet a középpontba, és ezt látjuk élesebbnek.

Ez a két fő oka tehát annak, hogy a 360 fokos fotók és videók kevésbé tűnnek élesnek, mint a hagyományos felvételek. Cserébe viszont teljesen körbe tudunk nézni, ami egy kifejezetten egyedi élményt ad.

A felsorolt jellemzők egyébként az összes 360 fokos kamerára igazak, ezekkel számolni kell, ha valaki ilyen felvételeket akar készíteni.

Milyen eszközt válasszak?

Egyelőre még nem túl nagy a választék a 360 fokos kamerák piacán, de azért van jó néhány alternatíva. A nagyon olcsó eszközöket kerülni kell (ezek csapnivaló minőségűek), a komolyabbak pedig milliókba kerülnek.

Magicsee-P3-kamera-03

80-100 ezer Ft-ot mindenképpen rá kell szánni, ha egy használható 360 fokos kamerát akarunk, és ennek az árkategóriának az egyik legjobbja a Magicsee P3, amivel a cikkben lévő képek is készültek. Ez a kamera szinte mindenféle platformot és eszközt támogat (Android, iOS, Windows és MacOS), kompatibilis a legtöbb állvánnyal és szelfibottal, cserélhető az aksija, ráadásul jár hozzá egy 30 méterig vízálló tok is, sok egyéb tartozék mellett.

A Magicsee P3-ról itt találsz bővebb információt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük